I våre dager har digitale duppedingser tatt over som primær underholdnings-kilde for veldig mange. Bøker havner konsekvent i annen rekke, og mange leser ikke i det hele tatt. Dette er synd, ettersom det ene på ingen måte trenger å erstatte det andre. Kanskje oppfordres ikke dagens unge (og eldre) i like stor grad til å ha lesing som hobby enn tidligere, men det skal uansett ikke mye til for å bli bitt av litteraturbasillen.
Ofte skal det ikke mer enn én glitrende god bok til før du blir hektet, og det å fullføre et fengslende litterært mesterverk føles som å ta farvel med en god venn. Det sies om beleste mennesker at de er kloke og reflekterte, noe det mest sannsynlig er noe i. Når du leser en bok skrevet av en forfatter med vettuge synspunkter og interessante tanker, får du hentet impulser utenfra og fylt opp ditt eget sjelekammer med nye inntrykk.
God litteratur lar deg leve deg inn i handlingen. Enten du seiler opp Kongoelva sammen med Charles Marlow i Mørkets hjerte, reiser nedover til jordens indre med Otto Lidenbrock i Reisen til jordens indre eller kanskje lar deg trollbinde av Karl Ove Knausgårds ultrapersonlige skildringer i hans selvbiografiske serie Min kamp, får du mye bra ut av å lese. Selv om ikke alle leser, er det ingenting som tyder på at bøker slutter å skrives.
Litteraturen lever i beste velgående
Selv om mange som nevnt dropper lesing til fordel for bruk av altoppslukende digitale medier og tilsvarende underholdningsmetoder, betyr dette på ingen måte at litteraturen er på vei ut. Vår digitale gullalder påvirker helt klart hvordan vi leser, men klassiske bøker står ikke i faresonen for å bli utryddet i like stor grad som for eksempel tegneserier, papiraviser og magasiner. Disse har mange gått over til å lese digitalt, og mange aviser har av økonomiske grunner sluttet med papir og gått over til utelukkende å bli gitt ut digitalt.
Vi ser altså at selv om inntoget av det digitale påvirker hvordan vi leser, trenger vi ikke bekymre oss for at litteraturen skal forsvinne. Forfattere skriver som aldri før, og lesehester venter i spenning på nye utgivelser. Papirbøkene lever også i beste velgående, samtidig som alternative måter å lese på har begynt å få fotfeste. E-bøker og lydbøker er mange svært begeistret for, selv om de helst fungerer som alternativ snarere enn erstatninger for god gammel paperback.
Uansett hvordan du foretrekker å lese og hva slags litteratur du er hektet på, er alt av bøker i dag enklere å oppdrive enn noen gang tidligere. Det er kanskje dette vi først og fremst bør ta med oss fra det faktum at digitaliseringen har endret såpass mye.