Avhengig av hvilken generasjon du har vokst opp i, er det forskjellige verker og forfattere som dukker opp i hodet når spørsmålet om hva vi forbinder med barnelitteratur stilles. For noen er det Roald Dahl, for andre J.K. Rowling. For de som har barn er det viktig å la dem bli fenget av litteratur fra tidlig alder av, slik at grunnlaget for en livslang hobby lages. Det er dessuten viktig at barna blir flinke til å lese så tidlig som mulig.

Kanskje spiller det ikke så stor rolle hva de leser, så lenge det er innhold beregnet på barn og som barn har godt av å lese. Å lese er uten tvil en av de viktigste egenskapene i livet, og jo fortere de minste blir flinke til det, jo lettere kommer de seg gjennom grunnskolen. Har du barn og er usikker på hva slags litteratur du bør introdusere dem for, bør du ta interessene deres med i betraktningen.

Å spørre en bibliotekar eller medarbeider i en bokhandel til råds, er også en god idé. De vil gjerne spørre deg hva barnet ditt er opptatt av, og lede deg til en bestemt hylle i biblioteket/bokhandelen. Litteratur er en arv som bør videreføres. De digitale leketøyene vi alle er så oppslukte av i disse dager, trenger på ingen måte oppta all tiden vår. Dersom du synes barna dine bruker for lang tid på for eksempel Internett, kan du kreve av dem at de vier en viss tid av dagen til lesing. Forklar dem at lesing er viktig, og hvorfor.

Den internasjonale barnebokdagen

Sjansen er stor at de vil bli takknemlige for det i fremtiden. Ved å begynne tidlig lærer de seg å lese rakst, noe som blir svært hendig når de er voksne. La dem gå fra barnelitteratur til ungdomslitteratur og så voksenlitteratur, og følg med på hvordan lesingen påvirker dem i oppveksten. Ingen har vondt av å få et bedre ordforråd, hvilket er noe av det litteraturen gir.

Litteratur for barn har ofte som mål både å belære og underholde, og mange regner barnelitteratur som en egen kunstnerisk uttrykksform. Det finnes til og med noe som heter Den internasjonale barnebokdagen, som er 2. april. På denne dagen hylles bøker for de minste, og dagen fungerer som en påminnelse om gleden av å lese barnebøker.