Mange husker hvor stor oppstandelse denne boken fikk da den ble gitt ut i 2003. Har du enda ikke lest den, bør den så avgjort være på listen din. Da Vinci-koden egner seg spesielt for de som elsker mysterier og thrillere, men denne kan i utgangspunktet nytes av alle da den er såpass fengslende og vanskelig å legge fra seg. Mysterier er det lett å bli oppslukt av, og i denne belyses emner de lærde har stridet om i århundrer.

Hovedperson er ikonografen Robert Langdon, som får en mordmistanke feilaktig rettet mot seg etter at hans fagkollega Jacques Saunière blir funnet død i Louvre-museet i Paris. Sammen med Saunières barnebarn, kryptologen Sophie Neveu, begynner Langdon en flukt fra politiet og jakt på Den hellige gral. Uten at vi skal avsløre altfor mye, kan vi si at Neveu og Langdon ender opp med å finne ut hva Den hellige gral faktisk er.

Da Vinci-koden fikk både ris og ros etter at den ble gitt ut, og foruten å ta for seg Leonardo da Vincis verker stilte den også spørsmål ved bibelhistorien, inkludert Jesu liv og hans forhold til Maria Magdalena. I tillegg skildres konspirasjonsteorier og hemmelige ordener. Dersom du har en forkjærlighet for historie og mysterier er Dan Browns verk perfekt. Faktisk har forfatteren skrevet flere bøker i samme gate som Da Vinci-koden, og dersom du ender opp med å like den kan vi også anbefale Engler og demoner, Det tapte symbol og Opprinnelse.

Nattverden

Leonardo da Vincis legendariske maleri Nattverden er sentral i boken. Som du sikkert vet, skildrer dette maleriet Jesu måltid med de tolv disiplene, hvor han forkynner at en av disiplene kommer til å bedra ham. Da Vinci-koden spiller på teorien om at apostelen Johannes, til høyre for Jesus på maleriet, egentlig er Maria Magdalena. Dette er en eldre teori, som fikk nytt liv gjennom Dan Brown og Da Vinci-koden.

Her kommer det fram en påstand om at Leonardo da Vinci var stormester i en hemmelig orden, kalt Sionordenen. Maleriet Nattverden er blant annet kjent for at noe drikkebeger ikke fremstilles på bordet, noe Langdon tolker som at da Vinci ønsket å formidle at Den hellige gral slett ikke var et beger. Enten du har noe synspunkter på dette eller ei, er Da Vinci-koden verdt å lese. Boken både svarer på spørsmål, og stiller nye. Da Vinci-koden har også blitt filmatisert, med Tom Hanks og Audrey Tautou i hovedrollene.