Lesing gagner mennesker i alle aldre. Gammel som ung har vi godt av å bli ferdig med den ene boka etter den andre, uansett hvilket tempo vi leser den i. Å unne seg et par halvtimer for dagen til litteratur, er det ingen som har vondt av. Når du leser stimulerer du fantasien. Prosesser settes i gang i hjernen, og du blir tvunget til å tenke.

I motsetning til når du ser på film, må du under lesing selv se for deg hvordan karakterene og omgivelsene ser ut. Hos de fleste skjer dette helt automatisk. I tillegg blir du nødt til å huske på ulike detaljer for å forstå et handlingsforløp. Dermed får du bedre hukommelse av å lese. Enkelte bøker gir deg også bedre analytiske evner. Har du noen gang lest en kriminalroman, bare for å gjennomskue plottet før det avsløres?

Forfattere som vet hvordan handlingen skal utspille seg når de er i ferd med å skrive en bok, legger ofte inn små hint om hva som kommer til å skje og om karakterer som skal dukke opp atter en gang etter å så vidt ha blitt nevnt i starten av historien. Får du med deg slike detaljer, betyr det at lesingen har bedre din evne til analyse.