Det er ingen tvil om at godteri og bøker passer godt sammen. Ikke bare er det skrevet bøker for både barn og voksne hvor godteriet står i fokus, men det er en fantastisk måte å gjøre lesestunden enda bedre. Å kunne sette seg ned for å lese med en god kopp te og en godteskål, er noe av det beste vi kan se for oss. Det skal så lite til for å gjøre lesestunden enda mer koselig. Godteri har som nevnt lenge hatt en sentral rolle i litteraturen, og i dette innlegget skal vi ta en nærmere kikk på godteriet i bøkenes verden.

Ønsker du noe godt å kose deg med til boklesingen?

Nå som vi har nevnt godteri så mye allerede, får du kanskje lyst på litt selv? Å kose seg med godteri mens man leser er det beste fra to verdener! Visste du at ved å kjøpe godteri online kan du gjøre gode kupp, og få tak i godis som er vanskelig å skaffe i dagligvarebutikken? Noe du bør legge merke til, er at du kan kjøpe smågodt i store kvanta. Hva med to kilo Skogsbærtopper? Det er disse populære lilla og rød knottene, som man får i smågodthylla. Eller hva med de sure, rosa og blå colaflaskene Fizzypop? Smågodt er som kjent ganske dyrt per kilo, så her kan du gjøre et kjempekupp. Kanskje finner du nettopp din favoritt? I tillegg til smågodtet finner du også masse sjokolade, lakris og karameller.

Godteri i barnelitteraturen

Godteri spiller en sentral rolle i mye barnelitteratur. Bare tenk på pepperkakehuset til heksa i det tyske eventyret «Hans og Grete», eller Willy Wonka’s sjokoladefabrikk i boken skrevet av Roald Dahl. Også i Harry Potter er det mye spennende godteri, som sjokoladefrosker og peppermyntepadder. Det mest kjente godteriet fra Harry Potter er nok likevel trollmannsverdenen svar på Jelly Beans. Disse heter «Bertie Botts Every Flavour Beans», og finnes heldigvis ikke i virkeligheten. Her kunne du nemlig risikere å få kjenne smaken av både navlelo, stekt egg og hundemat, blant gode smaker som banan og eple.

Sjokolade i voksenlitteratur

Det finnes også flere bøker for voksne hvor godteri er et sentralt emne, og da særlig sjokolade. Joanne Harris skrev boken «Chocolate», hvis norske tittel er «Bittersøt sjokolade». Dette er boken bak den Oscar-nominerte filmen «Chocolat» med Johnny Depp og Juliette Binoche i hovedrollene. I denne boken åpner en kvinne en sjokoladebutikk, midt under fasten i en tradisjonsbunden fransk småby. Dette byr på alle slags problemer, både for kvinnen, kirken og innbyggerne i landsbyen. Her på berget har bloggeren Mariell Øyre og kjæresten Jostein Avdem Fretland skrevet boken «& me skal bli omskapte», om en sjokolademaker fra Paris, som må reise til London når grandonkelen dør. Sjekk ut disse bøkene, gjerne mens du spiser litt godis!