Den første Harry Potter-boken kom ut i 1997, men først i 1999 kom den ut på norsk. I en tid hvor barn og unge leser stadig mindre, klarte forfatter J.K. Rowling, med sine syv bøker om trollmannen med det lynformede arret, å vekke leselysten hos svært mange. Harry Potter ble en global sensasjon – ingen annen bokserie har noensinne solgt i nærheten av like bra. I utgangspunktet er Harry Potter en barnebokserie, men den fenger voksne likefullt.

Handling

Den unge Harry får ikke vite at han er trollmann før 11-års dagen sin, da en kjempe ved navn Gygrid forteller ham det. Harry starter så på Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom. Her entrer han en helt ny verden, full av unge hekser og trollmenn som han selv. Den magiske verdenen er ganske annerledes fra den vanlige; her vifter folk med tryllestaver, går i kutter og spisse hatter, og lærer å brygge eliksirer og kjempe mot svartekunster.

Folk i det magiske samfunnet kjenner ikke mye til den vanlige verdenen Harry vokste opp i, med digital teknologi, sko fra Adidas og postvesen. Samtidig er Harry nokså uvitende om hva den magiske verden har å by på, og hvilke normer og regler som gjelder. Harry finner også ut at arret han har på pannen stammer fra en forbannelse kastet av en ond trollmann ved navn Fyrst Voldemort. Da Harry var ett år hadde Fyrst Voldemort drept begge foreldrene hans, og også prøvd å drepe Harry.

Da Voldemort forsøkte å utføre samme mordformel som han hadde tatt knekken på begge Harrys foreldre med, slo forbannelsen tilbake på opphavsmannen. Spedbarnet Harry overlevde, mens Voldemort ble redusert til noen mindre enn menneskelig og mistet alle kreftene sine. Den magiske verdenen var nå fri fra den beryktede onde trollmannen, og Harry ble berømt. Etter hvert som Harry begynner å finne sin plass på Galtvort skole, begynner arret på pannens å verke. Han tolker det som et tegn på at fare er på ferde.

Sammen med sine beste venner Ronny og Hermine finner han ut at de vises stein for øyeblikket ligger oppbevart under skolen, og de mistenker at noen er ute etter å stjele den. Det viser seg at det nok en gang er Fyrst Voldemort som står bak, fordi han ønsker å bruke de vises stein til å få laget seg en ny kropp og oppnå målet sitt om udødelighet. Han blir nok en gang stoppet av Harry, som med hjelp av Ronny og Hermine sørger for at Harry finner steinen før Voldemort.

Voldemorts planer blir nok en gang forpurret av Harry Potter, og den onde trollmannens forventede tilbakekomst blir utsatt inntil videre. Hvorvidt han noensinne kommer tilbake, vil vise seg i løpet av de neste bøkene i Harry Potter-serien.