Å lytte til en lydbok er ikke det samme som å fysisk lese en bok hvor vi må fysisk bla fra side til side. Vi vet alle at lesing gir oss mange fordeler, men er disse fordelene også knyttet til det å lytte til lydbøker? Visst får vi et utvidet ordforråd også ved å lytte til lydbøker, selv om ikke vi blir flinkere til å stave av det.

Du blir også tvunget til å bruke fantasien når du lytter, samt å se for deg karakterer og situasjoner. Det fine med lydbøker er at du kan lytte overalt, mens du sitter på bussen og glor ut vinduet eller når du er ute og går tur. Du kan også lytte mens du kjører bil, så fremt du er i stand til først og fremst å konsentrere deg om kjøringen. Da setter du mobiltelefonen i en mobilholder bil og kobler mobilen til anlegget.

Bibliotek tilgjengelig fra lommen

Med en lydbok-app har du et lite bibliotek tilgjengelig rett fra telefonen din, og kan velge mellom et stort antall bøker. Det er ingen tvil om at lydbøker er et fint alternativ til det å lese bøker fysisk, men samtidig blir det ikke helt det samme. Når du for eksempel sitter i godstolen er det bedre med en fysisk bok enn en lydbok, fordi du nå har noe å feste blikket på. Å lytte til en lydbok mens du stirrer i veggen blir ikke helt det samme.

Både lydbøker og papirbøker har så avgjort sin plass, og det å eie fysiske bøker og ha sitt eget lille bibliotek hjemme, i form av en bokhylle, er det helt klart mange som foretrekker. Å ha en haug med bøker tilgjengelig i lydformat virker noe tamt i forhold, selv om det er veldig praktisk. Liker du å ha med deg lesestoff når du er ute og reiser, kan du reise lettere når du har alle bøker tilgjengelig fra mobilen. Mange foretrekker dessuten e-bøker, som lar deg lese fysiske bøker fra et nettbrett.

E-boklesere som Kindle har gjort stor furore, men det blir fortsatt ikke det samme. Det å fysisk bla fra side til side er en såpass integrert del av mange lesehester, at de nymotens duppedingsene aldri helt vil kunne erstatte gode, gammeldagse tykke bøker. Det er noe helt spesielt med gamle bøker i hylla, som vi attpåtil gjerne må tørke støv av på samme måte som vi tørker støv av gammel årgangsvin.

Heldigvis er det plass til både papirbøker, e-bøker og lydbøker, og mange lesehester sverger til alle disse tre måtene å lese bøker på. Det aller viktigste er at vi leser. Det finnes et hav av litteratur i verden som venter på å bli lest.