Jo Nesbø har skrevet mange romaner om politiførstebetjenten Harry Hole, og dette er den syvende. Mange husker hvordan denne ble laget til spillefilm med Michael Fassbender i hovedrollen, men det må sies at boken høstet langt bedre kritikk enn filmen skulle ende opp med å gjøre. I denne thrilleren oppdager Hole en bemerkelsesverdig sammenheng mellom en del forsvinninger de siste årene.

Alle de forsvunne er gifte kvinner som også har barn, og at alle forsvinningene har forekommet på senhøsten – idet årets første snø faller. Hole kommer etter hvert, sammen med kollegaen Katrine, på sporet av en seriemorder som i tillegg til å drepe kvinner etterlater snømenn som sitt visittkort på åstedet. Handlingen utspiller seg både i Oslo og i Bergen. Som i de andre bøkene i serien velger Nesbø å komme med stikk til de andre verkene om Harry Hole. Stedsnavnet «Toowoomba» kjenner vi fra Flaggermusmannen, og dukker også opp her.

Norsk krim døde på ingen måte ut med Gunnar Staalesens Varg Veum-serie, og Snømannen kan anbefales på det varmeste. Boka solgte 160 000 eksemplarer uken etter den bli gitt ut, og var dermed den raskest romanen skrevet av en norsk forfatter noensinne.