Jostein Gaarders berømte ungdomsroman fra 1991 kan likefullt leses av voksne, og gir en grunnleggende innføring i filosofi så vel som å være en fengslende historie. Tenåringsjenta Sofie Amundsen får noen mystiske brev i posten fra en ukjent avsender, som stiller filosofiske spørsmål og presenterer hvordan store tenkere gjennom tidene har forholdt seg til disse spørsmålene.
Den ukjente filosofen byr Sofie på et aldri så lite brevkurs, som dekker alt fra de greske filosofene til middelalderen, renessansen og barokken. Sofie lærer med stor iver om navn som Sokrates, Platon, Aristoteles, Descartes, Spinoza, Locke, Hume, Marx, Kierkegaard, Kant, Darwin, Freud og Sartre, for å nevne noen. Etter hvert får hun møte på den mystiske filosofilæreren, som heter Alberto Knox.
I samme periode som brevene fra filosofen dukker opp i postkassen hennes med jevne mellomrom, får Sofie en rekke brev som egentlig er adressert til en viss Hilde Møller Knag, sendt fra Hildes far, som i brevene forvirrende nok forklarer Hilde at han velger å sende brevene hennes til Sofie. Det viser seg til slutt at Hildes far og Alberto Knox kjenner til hverandre, selv om Alberto ikke helt forstår Hildes fars handlinger.
Bestselger
Mot slutten av boken begynner Sofie endelig å forstå hvordan det hele henger sammen, noe du også vil etter å ha lest boken. Har du et hjerte som banker for filosofi, er Sofies verden absolutt verdt å lese. Boken fikk strålende kritikk da den ble gitt ut, og leses fortsatt av unge og voksne den dag i dag. Sofies verden ble etter utgivelsen oversatt til tysk, og i 1995 ble den til og med regnet som den mest solgte romanen i verden.