Den andra kvinnan er en fengende kjærlighetsroman skrevet av den svenske forfatteren Therese Bohman og gitt ut i 2014. Foruten kjærlighet tar romanen for seg temaer som kjønn, makt og klasse. I fortellingen inngår en yngre kvinne et forhold med en eldre mann. Han er overlege, mens hun jobber på sykehusets kjøkken.

Therese Bohman vikler ut en del mønstre som er godt kjente for lesehester, samtidig som hun vender dem i uventede retninger. Her kan lidenskap dukke opp foran uvaskede tallerkener og matavfall, og trengselen etter å leve livet etter utradisjonelle mønstre kan komme av å ta ødeleggende valg. Romanens protagonist, en ung kvinne, er flanør både i tankene og i tilværelsen. Hun er en ivrig leser, går på en skriveskole og har et brennende ønske om å virke som forfatter.

Hun søker ideer, tilhørigheter og plasser, men finner at hun havner mellom forskjellige posisjoner. Gjennom romanen fremlyses et sinne mot klassesamfunnet og dets hierarkier, samt dets tvingende strukturer. Som roman er Den andra kvinnan skarp i sine beskrivelser, fargerik og full av litterære bilder. Her skildres på vakkert vis dampende kjøkken, disige gater og trange små leiligheter.

Feministisk litteratur

Den andra kvinnan er Therese Bohmans andre roman siden hun debuterte i 2010 med Den druknade. Hun har også skrevet verket Aftonland (2016). Bohmans tanker om kjønn og kvinnelighet er sentral gjennom Den andre kvinnan, og romanen er således en meget interessant generasjonsroman.

Bohman er en fantastisk god formidler, og har et meget rikt språk som hverken savner dybde eller farge. Måten hun beskriver omgivelser på er svært fengende, også når det kommer til ting som lukt, fett og fukt. Er du interessert i litteratur med feministisk vinkling, kommer du til å sette pris på hvordan Bohman gjennom sine karakterer utforsker tradisjonelle litterære kjønnsmønstre på en helt særegen måte. En ung kvinne med en eldre mann er på ingen måte noe nytt, men måten forfatteren vender inn og ut på det er meget kreativ og appellerende.

Den andra kvinnan har høstet god kritikk for sine skildringer. Bøker som for oss til å tenke, og utfordre gamle mønster, er alltid velkomne, ettersom litteraturen tross alt har som et av sine primære formål å utfordre status quo. Boken bør leses både av kvinner og menn.